Covid-19 tvinger danske Jet Time A/S i konkurs
Alle fly på jorden siden d. 23 marts
Den verdensomspændende Covid-19 pandemi har tvunget det danske charterflyselskab Jet Time til at indgive sin egen konkursbegæring, og selskabet forventer at blive erklæret konkurs inden for de næste 24 timer.
Det er med tunge skridt, at administrerende direktør Jørgen Holme netop nu er på vej til Skifteretten i København og endeligt erkende, at konsekvenserne af nedlukkede grænser og restriktive rejseforbud er for stor en udfordring for det flyselskab, han siden 2016 har stået i spidsen for. 2020 så ellers ud til at blive det bedste år for Jet Time nogensinde.
Selskabets 11 passagerfly var fuldbookede til charterflyvninger hele sommeren samt til "ACMI" opgaver, hvor Jet Time flyver på vegne af andre flyselskaber. 350.000 nordiske feriegæster havde set frem til sommerferien under sydens sol og varme om bord på selskabets fly, og mere end 400 medarbejdere var klar og så frem til en travl sommersæson.
Så kom Covid-19 pandemien med nedlukning af samfund over hele verden og lukkede grænser i 85% af verdens lande. For Jet Time har konsekvenserne af nedlukningen og de restriktive og skiftende rejsevejledninger betydet, at rejsearrangørerne har annulleret kontrakterne med selskabet og Jet Times i alt 11 fly har stået på jorden siden d. 23 marts og 95% af de over 400 ansatte har været hjemsendt.
For få uger siden gennemførte ledelsen den største fyringsrunde i selskabets historie i et sidste forsøg på at redde selskabet og 92% af medarbejderne i Danmark fik meddelelsen om, at deres arbejdsplads gik i "lock down" de næste mange måneder. Med visheden om, at den vigtige højsæsonsomsætning på 800 millioner kr. i sommermånederne helt udebliver på grund af de restriktive rejsevejledninger og manglende efterspørgsel, så forsvandt gradvist optimismen for Jet Times overlevelse.
Administrerende direktør Jørgen Holme siger: "Det er en utrolig trist dag for Jet Times mange fritstillede ansatte, for vores loyale kunder og passagerer samt for vores samarbejdspartnere igennem mange år. Jeg beklager virkelig, at det er kommet hertil. Jeg har sammen med min ledergruppe og bestyrelsen i Jet Time troet på og arbejdet hårdt på at finde løsninger, der kunne bringe os igennem denne ufrivillige lock down periode".
Jørgen Holme fortsætter: "Vores faglige organisationer har utrætteligt kæmpet for at finde løsninger sammen med os for at undgå en konkurs og sikre arbejdspladser, men med udsigten til mindst 6 måneders højsæson uden indtægter overhovedet må jeg desværre erkende, at det er blevet en umulig opgave". De økonomiske hjælpepakker fra regeringen til private virksomheder har uden tvivl haft en positiv kortsigtet effekt for Jet Time. Samtidigt har selskabet været tydelig omkring, at der skulle mere til.
Charterflybranchen blev som de første tvunget til nedlukning og er de sidste, der får muligheden for at genåbne deres forretning. Derfor var yderligere og mere langsigtet hjælp til dansk luftfart vigtig for selskabets overlevelse. Det har der ikke været politisk vilje til og for Jet Time er det nu for sent. "Vi mistede fra den ene dag til den anden hele vores indtjeningsgrundlag uden vished om, hvornår vi kunne komme i gang med at flyve igen. Det er en meget underlig situation, at stå i spidsen for en privat virksomhed, som "de facto" har haft forbud mod at drive forretning", udtaler Jørgen Holme.
Traditionen tro har Jet Times ansatte gennem hele krisen udvist ekstraordinært sammenhold, tillid og kampgejst. De har accepteret en lønnedgang på 25% og har samtidigt proaktivt og utrætteligt søgt løsninger, der kunne hjælpe Jet Time ud på den anden side af Corona-krisen. Den store fyringsrunde blev modtaget med forståelse og mest af alt med håbet om genansættelse inden for de næste 9-12 måneder.
Jørgen Holme siger om sammenholdet: "Jettimernes indsats for vores fælles arbejdsplads har været overvældende, på tværs af funktioner, afdelinger og lande. De har udvist en utrolig tillid til, at Bestyrelsen, min ledergruppe og jeg kunne få os igennem denne krise, derfor er det ekstra tungt at måtte skuffe dem og erkende, at det ikke lykkedes at få Jet Time på vingerne igen".
Jet Times danske ejer Lars Thuesen har en stor tro på, at der findes et marked for et uafhængigt dansk charterflyselskab, også i den "nye normal situation" efter Covid-19 krisen er overstået. Med rettidig omhu har Lars Thuesen derfor også for nylig valgt at registrere et selskab under navnet Jettime a/s (CVR 41410639) som efterfølgende har fået godkendt et AOC (Air Operator Certificate, dvs. retten til at drive luftfartsvirksomhed).
Det er Lars Thuesens ambition, at der med denne base kan etableres et tilstrækkeligt forretningsgrundlag allerede i 2021 eller senest i 2022 og hilse tidligere charterarrangører og deres kunder samt medarbejdere velkommen om bord.