Loading

SAS Comments: Vad händer i konflikten om SAS kollektivavtal för piloter?

Direct News Source

20-May-2015 Förhandlingarna är nu inne på sitt sista dygn innan det varsel om strejk som pilotfacket har lagt träder i kraft. För SAS är det oerhört viktigt att lösa de återstående frågorna, så att våra kunder inte drabbas av inställda flyg. Vi har varit lyhörda på pilotfackets krav och sökt lösningar som både tillgodoser piloternas behov och gör att SAS kan klara den knivskarpa konkurrensen i flygbranschen.

SAS har kompetenta piloter som ska ha sin anställning, karriär och utvecklingsmöjligheter inom hela SAS verksamhet. Så har det alltid varit och kommer även att vara framöver. Vi kommer även fortsättningsvis att ha avtalsbundna begränsningar på inhyrd produktion.

Det SAS behöver är enkla och moderna kollektivavtal som speglar dagens konkurrenssituation och gör det möjligt för SAS att anpassa verksamheten efter kundernas efterfrågan. SAS har 30% fler kunder på sommaren och då måste verksamheten kunna dimensioneras därefter. Dessutom behöver SAS nyttja resurserna bättre, bland annat genom att jämna ut belastningen mellan olika pilotgrupper. Förhandlingarna handlar inte om att försämra lön eller pensioner.

Eftersom det svenska pilotfacket har publicerat sina krav i förhandlingen vill vi också ge vår syn på hur de önskemålen kan lösas:

SPF skriver:" Våra arbetstillfällen är hotade. Vi kämpar för att behålla våra svenska arbetsplatser till rimliga villkor"

  • Det finns inga tankar på att minska arbetstillfällena i Sverige, tvärtom vill SAS med dessa avtal säkerställa att vi kan behålla piloterna anställda i bolaget - till skillnad från många av våra konkurrenter som strävar efter att ta in piloter från bemanningsföretag som är baserade i utlandet. Nya moderna avtal skapar förutsättningar för framtida expansion och därmed också fler arbetstillfällen.

SPF skriver "Vi kräver inte något orimligt, bara arbetstrygghet och balans mellan arbete och fritid."

  • SAS är beredda att öka möjligheterna att själv påverka schemaläggningen för att underlätta livspusslet för piloterna - och vill vare sig försämra anställningstrygghet, löner eller pensioner.

SPF skriver "SAS har sagt upp alla pilotföreningars kollektivavtal till permanent upphörande och har sig därför valt en förhandlingsmetod som skapar en utpressningssituation."

  • Det finns ingen utpressningssituation i detta. Vi har sagt upp kollektivavtalen för att de behöver moderniseras och anpassas till dagens konkurrenssituation. Dessutom innehöll de gamla avtalen delar som var åldersdiskriminerande. Vi behöver kollektivavtal som till sin form och innehåll liknar andra konkurrensutsatta branschers avtal.

SPF skriver "SPF vill ta ansvar genom att skriva ett avtal som är hållbart för bägge parter. Vi möter ingen större förståelse hos SAS för våra behov."

  • SAS har under en lång tid fört diskussioner med alla fyra fackförbund och med två av dessa förbund har SAS nu nått fram till en gemensam syn med bolaget om ett bra kollektivavtal.

SPF skriver "SPF kräver löneökning i nivå med övriga samhället, efter flera års lönesänkningar och stora besparingar på pilotkostnader."

  • Det avtal vi nu förhandlar om handlar inte försämringar i löne- och pensionsvillkor.

Att i nuvarande förhandling kräva extra löneökningar och dessutom mindre arbetstid i den stenhårda konkurrens som råder och ekonomiska utmaningar som finns för SAS är orealistiskt. SAS piloter är värda bra villkor - och har det. Men det avtal vi nu förhandlar om handlar om att möta framtidens globala konkurrens samtidigt som vi värnar den skandinaviska modellen.

SPF skriver "Det är vad striden handlar om. Det är därför SPF varslar om konflikt."

  • SAS är beredda att förhandla om detta och har nått en lösning med de flesta piloter som innebär att vi kan klara konkurrensen. Det är vad konflikten handlar om: ska det vara möjligt för SAS att driva ett flygbolag inom ramen för den skandinaviska modellen med kollektivavtal och fast anställda, trots konkurrens från flygbolag med huvudsätet i ett lågskatteland och personal från utländska bemanningsföretag. Ska vi klara den utmaningen behövs ett gemensamt ansvar både som bolag och fackförening.

SPF skriver "Vi har aldrig önskat denna situation där SAS försöker spela ut oss mot "lowest bidder". SAS har ett mycket stort ansvar att undvika en besvärlig konflikt."

  • SAS är ett flygbolag som värnar skandinaviska kollektivavtal och villkor, vi är en del av den skandinaviska modellen. För att klara konkurrensen måste vi kunna flyga när våra kunder vill flyga och dit våra kunder vill resa. Vi hade gärna fortsatt söka lösningar genom samtal. Det är facket som har kallat till strejk, och det måste de ta ansvar för.

Dessutom vill SAS korrigera faktafel kring kostnadsreduktioner för piloter.

SPF skriver " Pilotkostnaderna har de senaste fyra åren sänkts med ca 40 % genom minskad lön, minskad pension och ökat arbetsuttag. Genom detta har SAS-piloterna redan gett SAS goda förutsättningar att överleva och växa i en mycket konkurrensutsatt omgivning.

  • De korrekta siffrorna visar att SAS kostnader för piloter har minskat med 9% mellan 2011 och 2015. Under samma period har kostnaderna för övriga anställda minskat med 21%.

Det kan inte vara omöjligt för SAS och SPF att komma överens. En strejk vore fullständigt orimlig, för både våra kunder och för företaget.