Loading

Letiště Pardubice: Ryanair zahajuje pravidelnou linku z Pardubic do Londýna

Direct News Source

06-Sep-2017 Od úterý 5. září budou mít Pardubice, poprvé ve své historii, pravidelné letecké spojení se západní Evropou. Linku mezi Pardubicemi a londýnským letištěm Stansted bude provozovat společnost Ryanair. První spoj s cestujícími z Velké Británie přistane na pardubickém letišti v 18:35, opačným směrem odletí v 19:00.

Pardubické letiště připravuje pro první přílet slavnostní přijetí. Na letoun přilétající z Londýna čeká vodní slavobrána a pro první cestující drobné dárky na památku. "Od slavnostního přijetí letounu zajistí personál handlingu letiště Pardubice nástup a výstup cestujících a přípravu letounu na zpáteční cestu za pouhých 25 minut. A to už chce sehraný tým," řekla Hana Šmejkalová, ředitelka pardubického letiště.

Pro pardubické letiště je získání nového dopravce významnou událostí. "V minulých letech bylo pardubické letiště orientováno, kromě charterových letů, pouze na východ, na ruskou klientelu, na jediného dopravce. Nám se nyní podařilo tento trend změnit a přivést společnost, která Pardubice propojí se západní Evropou. A protože londýnské letiště je z hlediska letového provozu jednou z nejvýznamnějších destinací, kterou lze využít jako přestupní místo k letům do celého světa, tak prakticky s celým světem," konstatovala ředitelka letiště.

"Spojení s východem se samozřejmě nezříkáme a je možné, že v brzké době přibydou další destinace tímto směrem. Rusko a země bývalého Sovětského svazu jsou zajímavým trhem. Větší množství destinací znamená nejen větší ekonomickou stabilitu společnosti vlastněné samosprávami, ale i lepší pozici na silně konkurenčním a stále rostoucím leteckém trhu," doplnil Pavel Svoboda, předseda představenstva společnosti EAST BOHEMIAN AIRPORT, a.s., která civilní část pardubického letiště provozuje.

"Příchod nového dopravce a zacílení na západní Evropu je velkou příležitostí nejen pro letiště, ale pro celé Východní Čechy. Nyní bude hodně záležet na zdejších podnikatelích, jak dokáží tuto devizu zhodnotit a rozvíjet potenciál, který region má. V tom by měl pomoci i právě vznikající SkyClub. Bude sdružovat příznivce letiště Pardubice, kteří mají zájem se podílet na jeho podpoře a rozvoji spojení Pardubic se světem,"konstatovala Hana Šmejkalová. "SkyClub je jedním z nových projektů vedení letiště, úzce související s jeho úspěšným provozem. Bude se jednat o spojení samospráv a právních subjektů z veřejné i privátní sféry s cílem získání maximálního ekonomického, odborného, propagačního a vůbec společenského prospěchu z leteckého provozu pro celý spádový region," prozradil Pavel Svoboda.

Irský nízkonákladový letecký dopravce Ryanair bude létat mezi Pardubicemi a Stanstedem třikrát týdně, v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. K letům využívá Boeing 737-800 se 189 místy na palubě.

Let trvá pouhé 2 hodiny a díky časovému posunu jsou cestující v Londýně vlastně již za hodinu.

První let je vyprodán, na následující lety jsou jednosměrné letenky v prodeji od 259 Kč a zájemci je mohou zakoupit na www.ryanair.com, kde lze výhodně dokoupit i ubytování nebo transfer.