Loading

Government of the Republic of Moldova: Vladimir Baldovici, Directorul general al Agenției Proprietăț

Direct News Source

Vladimir Baldovici, Directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), a susținut luni o conferință de presă în care a oferit detalii despre noua rundă de privatizare anunțată la 27 iulie curent.

Vladimir Baldovici a afirmat că în această rundă se dorește să fie privatizate bunuri ale statului în valoare estimativă de circa 1,5 miliarde de lei. Aceste bunuri urmează a fi vîndute prin mai multe metode - licitație cu strigare, vînzare la Bursa de valori, concurs comercial, concurs investițional. În lista obiectelor expuse la privatizare sînt incluse asemenea întreprinderi cunoscute ca "Tutun-CTC", Fabrica de Sticlă, S.A. "Barza Albă", Hotelul "Zarea" și altele.

Una dintre cele mai importante întreprinderi care vor fi privatizate este compania națională de transport aerian "Air Moldova".

Vorbind despre intenția de a privatiza Air Moldova, directorul general al APP a subliniat că expunerea la vînzare este determinată de nevoia de a păstra această companie. "Viitorul acestei companii și locurile de muncă aferente sînt foarte importante pentru noi. Ceea ce se urmărește este evitarea falimentului și garantarea dezvoltării companiei.", a subliniat Vladimir Baldovici.

Potrivit lui Vladimir Baldovici, starea actuală a companiei Air Moldova se datorează unui cumul de factori de ordin subiectiv și obiectiv. Directorul APP a menționat că Air Moldova a fost inclusă în lista întreprinderilor pasibile privatizării în 2008. Potrivit Strategiei de transport și logistică pe anii 2013-2022 adoptată de Guvernul RM în octombrie 2013, compania Air Moldova trebuia să fie privatizată în 2015. "Ca să facă față schimbărilor de pe piața internațională, Air Moldova trebuia să atragă investitori cu ani în urmă. Cu părere de rău acest lucru nu a fost făcut. Cauza principală o regăsim pe segmentul politic și în instabilitatea instituțională din jurul acestei întreprinderi", a conchis directorul APP.

În continuare directorul APP a subliniat faptul că această companie activează într-un mediu concurențial dur, foarte dinamic și foarte solicitant, concurînd cu companii care au la dispoziție resurse suficiente pentru modernizare, pentru achiziții de aeronave, măsuri de atragere a pasagerilor. Air Moldova nu dispune de resurse pentru a face față acestei concurențe. După cum demonstrează experiența companiilor internaționale de succes, activitatea în sectorul aviatic în afara unor alianțe corporative sau operaționale este practic imposibilă.

Schimbările de pe piața transportului aerian, mediul concurențial deosebit de solicitant, presiunea operatorilor low-cost pe piața de servicii aeriene au afectat puternic Air Moldova. Astfel, în primele 5 luni ale acestui an, pierderile companiei s-au cifrat la circa 150 de milioane de lei, la aceasta adaugîndu-se pierderile din anii trecuți.

Atragerea unui investitor este absolut necesară în aceste condiții. Air Moldova a fost scoasă la privatizare la un preț de 48,23 de milioane de lei. "Pe lîngă plata prețului de vînzare, investitorul va trebui să-și asume plata datoriilor de cca 60 mln EUR și o injecție de capital care să garanteze dezvoltarea companiei", a menționat Vladimir Baldovici.

Referindu-se la celelalte alte întreprinderi de stat supuse privatizării, directorul general al APP a menționat că decizia se bazează pe performanțele acestora, analiza mediului concurențial, a tendințelor sectoriale interne și regionale, accentul fiind pus pe atragerea investițiilor în scopul dezvoltării lor. Astfel, la privatizarea Tutun-CTC se ține cont de tendințele pieței mondiale și regionale a produselor de tutungerie unde se constatată un declin evident. Anticipăm necesitatea reprofilării activității întreprinderii, statul nefiind în stare să asigure aceste investiții.

Potrivit directorului APP, privatizarea nu este abordată de către autoritățile statului ca un scop în sine. Se urmărește dezvoltarea economică, atragerea investițiilor prin privatizare reprezintînd doar unul dintre instrumentele utilizate pentru dezvoltarea economică a țării. Gestionarea competentă a proprietății publice reprezintă obiectivul de bază al APP. Totodată, APP urmează să-și revizuiască și abordarea procedurilor de privatizare astfel, încît să fie evitate situațiile cînd unele întreprinderi sînt scoase de nenumărate ori la runde de privatizare fără nici un efect, în timp ce indicatorii de performanță continuă să se înrăutățească. Pentru astfel de situații APP va cerceta alte forme de valorificare a proprietății publice.

This press release was sourced from Moldova's Public Property Agency on 30-Jul-2018.