Loading

Plenković: Strateško partnerstvo za razvoj i stabilnost poslovanja Croatia Airlinesa

Direct News Source

Plenković: Strateško partnerstvo za razvoj i stabilnost poslovanja Croatia Airlinesa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je večeras na svečanosti obilježavanja 30 godina osnutka Croatia Airlinesa i poručio da je stav Vlade da je Hrvatskoj potreban nacionalni zrakoplovni prijevoznik koji će poticati trgovinu, građanima osigurati povezivost te jačati hrvatski turizam.
Istaknuo je da se povijest Croatia Airlinesa počela pisati u srpnju 1989. godine, kada su entuzijasti, poslovni ljudi i zaljubljenici u zrakoplovstvo krenuli u pothvat koji živi zadnjih 30 godina.

Počeci Croatia Airlinesa bili su skromni, podsjetio je premijer, jer je postojao samo jedan jedini avion koji je prevezao 140 tisuća putnika.

Danas, dodao je, ta kompanija ima svoju viziju i strategiju i pozicionira se u bitno izmijenjenim okolnostima zrakoplovne industrije. Pritom je istaknuo da je Croatia Airlines dosad prevezla preko 40 milijuna putnika na 60 tisuća letova, što je nazvao ogromnim postignućima te kompanije.

U počecima Croatia Airlinesa, dominirale su velike nacionalne zrakoplovne kompanije, a pojam "low cost carrier" bio je nepoznanica. Danas su mnoge od tih nacionalnih zrakoplovnih kompanija nestale, a tržište su poplavile niskotarifne kompanije koje svojim poslovnim modelom, kazao je premijer, predstavljaju ne samo snažnu konkurenciju, nego na određeni način ugrožavaju opstojnost nacionalnih kompanija.

Od tih rizika, dodao je, nije izuzeta ni Croatia Airlines te mora raditi prilagodbe kako bi opstala na tržištu.

Strateško partnerstvo za razvoj i stabilnost poslovanja Croatia Airlinesa

"Naš je stav kao Vlade da je Hrvatskoj potreban nacionalni prijevoznik koji će poticati trgovinu, osigurati našim građanima povezivost i, u konačnici, jačati hrvatski turizam, a to i činite iz godine u godinu", poručio je predsjednik Vlade. Dodao je da gotovo jedna trećina svih avio-turista koja posjeti Hrvatsku godišnje dolazi zrakoplovima Croatia Airlinesa.

Ključnim je istaknuo produljenje sezone na veći dio godine, u čemu Croatia Airlines igra nezaobilaznu ulogu te je stoga potrebno snažiti njezinu ulogu, pogotovo što prolaskom ljetnih mjeseci brojne niskotarifne
kompanije prestaju s letovima za Hrvatsku.

Kako bi se održala konkurentnost i održiv rast Croatia Airlinesa, premijer Plenković ključnim smatra transformaciju uz strateško partnerstvo.

"U tu svrhu smo donijeli odluku o pokretanju postupka strateškog partnerstva, od kojeg očekujemo da ispuni postavljene uvjete, a to su, prije svega, širenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela društva, dokapitalizacija radi potpore budućem razvoju Croatia Airlinesa, sudjelovanje u obnovi flote, daljnji razvoj tehničkih servisa", kazao je premijer Plenković.

Naglasivši da odgovorna Vlada vodi računa o nacionalnim interesima i ključnim nacionalnim kompanijama, najavio je da će u četvrtak na sjenici Vlade donijeti još jednu odluku u procesu dokapitalizacije Croatia Airlinesa koja će stabilizirati poslovanje i omogućiti kvalitetan proces pronalaska strateškog partnera.

This press release was sourced from Croatia's Government on 17-Sep-2019.