Loading

Hrvatska kontrola Zračne Plovidbe: Nova nadogradnja COOPANS sustava

Direct News Source

31-Jan-2017 COOPANS partneri uspješno su nadogradili zajednički sustav za upravljanje zračnim prometom aktiviranjem nove verzije B3.2 COOPANS softvera, što je sufinancirano sredstvima Europske unije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Za nadogradnju 3.2 dobivena su sredstva iz INEA-ina poziva 2014.

COOPANS je međunarodno partnerstvo pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije (Austro Control), Hrvatske (Croatia Control), Danske (Navair), Irske (Irish Aviation Authority) i Švedske (LFV), a Thales je odabrani proizvođač (industrijski partner) za COOPANS.

Ova nadogradnja najprije je provedena u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, Naviairu i Austro Controlu u noći s 18. na 19. siječnja, potom u LFV-u s 20. na 21. siječnja. IAA je provela nadogradnju sustava od 24. do 26. siječnja 2017. Na svih sedam lokacija nadogradnje na jedinstveni softver provedene su u tjedan dana.

Usklađena provedba nadogradnja ATM sustava jedinstven je model među europskim pružateljima usluga u zračnoj plovidbi, u čemu je COOPANS prepoznat kao predvodnik razvoja i harmonizacije ATM sustava u Europi, za što je u ožujku 2016. dobio nagradu Jedinstveno europsko nebo Europske komisije.

Nova verzija sustava donosi nekoliko nadogradnja kapaciteta i funkcionalnosti, od kojih možemo izdvojiti poboljšanja u OLDI (On-line Data Interchange, mrežna razmjena podataka) interoperabilnosti, detekciji konflikata i usklađivanju CPDLC (Controller–Pilot Data Link Communications, digitalna komunikacija kontrolora i pilota razmjenom tekstualnih poruka) funkcionalnosti s najnovijim standardima i operativnim zahtjevima.

Razvoj novih i poboljšanje postojećih funkcionalnosti ATM softvera stalan je proces koji je uvjetovan prvenstveno praćenjem ciljeva i smjernica postavljenih kroz regulativu Europske komisije no isto tako i uvođenjem potrebnih nadogradnja softvera u cilju stalnog napretka u sigurnosti i učinkovitosti protoka zračnog prometa.