Loading

Croatia Airlines u prvom polugodištu 2021.g. zabilježio 15 posto bolji rezultat u odnosu na isto raz

Direct News Source

Croatia Airlines u prvom polugodištu 2021.g. zabilježio 15 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje lani

Ostvaren pozitivan pomak od 25,8 milijuna kuna u odnosu prvo polugodište 2020.g.

Poslovanje Croatia Airlinesa i u prvom polugodištu ove godine obilježili su znatno otežani uvjeti uzrokovani epidemiološkom krizom, koji su doveli do velikog pada potražnje za uslugama zračnog prijevoza, što se pak negativno odražava na financijsko poslovanje tvrtke, kao i avioindustrije u cijelosti. Unatoč tome, u razdoblju siječanj - lipanj 2021.g. zabilježen je operativni gubitak od 136,9 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 147,4 milijuna kuna, što je pozitivan pomak od 25,8 milijuna kuna, odnosno 15 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje lani.

Zrakoplovi Croatia Airlinesa u razdoblju od siječnja do lipnja 2021. godine obavili su ukupno 5421 let (4 posto manje u odnosu na 2020. godinu), dok je struktura naleta bila prilagođena potrebama prometa te je naglasak bio na korištenju flote Dash 8-Q400, čiji je nalet povećan za 25 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

Ukupno je prevezeno 208.657 putnika, što je 37 posto manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2020. godine. Broj putnika u domaćem redovitom prometu manji je za 15 posto (71.367 putnika), a u međunarodnom redovitom prometu zabilježeno je 46 posto manje putnika (131.181 putnik), dok je izvanrednom (charter) prometu prevezeno 8 posto više putnika u odnosu na isto razdoblje lani (6109 putnika). Putnički faktor popunjenosti (PLF) iznosio je 45,3 posto, što je 13,4 postotnih bodova manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2020. godine.

Operativni prihodi očekivano su ostvareni na nižoj razini u usporedbi s istim razdobljem lani, a najveća razlika zabilježena je u prihodima od putničkog prijevoza zbog znatno manjeg broja prevezenih putnika u prvom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2020. Drugi kvartal 2021. godine mnogo je snažniji od istog razdoblja prošle godine, što je osobito vidljivo u porastu broja putnika u međunarodnom prometu, premda je porast zabilježen i u domaćem prometu. Treba napomenuti da se izrazitiji efekt krize u 2020. godini počeo iskazivati tek od sredine ožujka, a osobito u travnju i svibnju zbog značajnih restrikcija prometa na razini država pa i unutar Hrvatske, dok su prva dva mjeseca prethodne godine bilježila blagi rast prometnih i financijskih učinaka.

Operativni troškovi u prvom polugodištu ove godine niži su za 13 posto u usporedbi s prvim polugodištem 2020. godine, što nominalno iznosi 64,4 milijuna kuna. Osim manje razine prometa, na smanjenje operativnih troškova značajno su utjecale i provedene mjere štednje unutar kompanije kao što su smanjenje bruto primanja zaposlenika za 15 posto, provedba operativnih mjera optimizacije reda letenja uz primjenu i ostalih rigoroznih mjera štednje.

IATA prognoze govore da će zrakoplovne kompanije u 2021. godini prevesti oko 2,4 milijarde putnika, što je 600 milijuna putnika više u odnosu na 2020. godinu, ali i 2,1 milijarde putnika manje u odnosu na 2019. godinu.

Tijekom čitavog razdoblja zdravstvene krize Croatia Airlines prilagođava ponudu letova na bazi svakodnevnog praćenja epidemiološke situacije i konkretne potražnje na pojedinim tržištima, u skladu s čime se provodi i kontinuirana optimizacija reda letenja. Fokus je na tržištima na kojima potražnja trenutno postoji, a kompanija je u svakom trenutku spremna uspostaviti ili obnoviti pojedine linije i uvesti dodatne letove na postojećim linijama ako u međuvremenu dođe do porasta potražnje za uslugama zračnog prijevoza.

U ovogodišnjoj sezoni tvrtka raspolaže s 13 zrakoplova, koji trenutno izravno povezuju Zagreb s 14 europskih odredišta i 5 hrvatskih zračnih luka. Dodatna važnost i doprinos turizmu u uvjetima krize vidljiva je i u povezivanju hrvatskih obalnih aerodroma s europskim odredištima s obzirom na to da zrakoplovi tvrtke izravno povezuju ZL Split s 12 europskih odredišta, ZL Dubrovnik sa 6 europskih gradova i ZL Rijeka s Münchenom.

Kako bi osigurala povezanost i snažno podržala turistički proizvod Republike Hrvatske, Croatia Airlines tijekom ljetne sezone na letovima iz europskih odredišta prema Hrvatskoj planira ponuditi više od 80.000 sjedala mjesečno, a u suradnji s mnogim turoperatorima predviđeno je i više od 200 turističkih čarter (izvanrednih) letova s tržišta Austrije, Italije, Irske, Izraela i Skandinavije.

This press release was sourced from Croatia Airlines on 30-Jul-2021.