Loading

Отварање граница за бржи опоравак националних економија

Direct News Source

Отварање граница за бржи опоравак националних економија

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је на јучерашњем састанку квадрилатерале - Србије, Грчке, Бугарске и Румуније, изнета идеја да се ове земље договоре о систему отворених граница, што би омогућило бржи опоравак националних економија.

Дачић је у изјави за Телевизију Прва објаснио да систем отворених граница подразумева да више није потребан карантин од 14 дана, а вероватно ни ПЦР тест, и најавио да ће та одлука ступити на снагу од 1. или 15 јуна.

Он је прецизирао да ће се ово од 1. јуна односити вероватно за неке категорије становништва, а од 15. јуна за све, и то за Бугарску и Грчку, док Румунија неће бити у том "првом пакету", јер се тренутно суочава са унутрашњим проблемима.

Према његовим речима, почиње туристичка сезона и све земље ће размишљати и брзо радити на отварању својих граница за туристе.

Дачић је подсетио на то да ће Србија отворити границе са Црном Гором, Северном Македонијом, БиХ и Албанијом од 1. јуна, али да се чека потврда тих земаља о томе да ли ће и њихове границе бити отворене за држављане наше земље.

Дакле, како је објаснио, њихови грађани ће моћи да улазе у Србију, али те земље морају да потврде да и наши грађани могу тамо да путују.

Он је указао на то да је у целом свету покренут поступак релаксације мера, али да то неће свуда ићи истом брзином и на исти начин.

У ЕУ постоји начелни став да је до 15. јуна забрањен улазак у земље чланице, осим у неким изузетним случајевима, тако да ће већина држава кренути у релаксацију путовања тек после тог датума, закључио је први потпредседник Владе.

This press release was sourced from Serbia's Government on 20-May-2020.