Loading

Η ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη κατά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχ

Direct News Source

Η ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη κατά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας Παραχώρησης «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε», του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία,Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των ΟδικώνΣυνδέσεων αυτού».

Σεβασμιότατε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Γενικέ Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, αγαπητές φίλες και φίλοι καλημέρα σας, και καλώς σας βρήκαμε.

Θέλω να δώσουμε δυο διευκρινίσεις. Η πρώτη είναι ότι τα αεροπλάνα που πέρασαν από πάνω πριν λίγο δεν είναι για την εκδήλωση… μη γίνει μετά παρεξήγηση! Η δεύτερη είναι, στο διευθύνοντα σύμβουλο της GMR να του ευχηθώ να μάθει κρητικά, να μάθει την τοπική διάλεκτο, για να διεθνοποιήσουμε και την κρητική διάλεκτο όπως άλλωστε πρέπει να γίνει

Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, για το Ηράκλειο και για την Κρήτη. Είναι μια μέρα χαράς για όλους όσους έχουν συμβάλλει πάνω από 15 χρόνια να φτάσουμε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης, το νέο αεροδρόμιο, ανεξάρτητα αν εδώ και 15 χρόνια οι προσπάθειες τελεσφόρησαν ή δεν τελεσφόρησαν και φτάσαμε σήμερα εδώ.

Θέλω να πω ότι το 2015 που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια στην ίδια αίθουσα, αν θυμάμαι καλά και όχι μια φορά μόνο, έγινε συζήτηση, διάλογος με όλους τους φορείς, με όλες τις συλλογικότητες, με το Δήμο, με την Περιφέρεια, με τους βουλευτές και από τους δυο Νομούς, με τις συλλογικότητες που διαφωνούσαν,με τους ανθρώπους που έδωσαν την περιουσία τους απαλλοτριώθηκε η περιουσία τους, με τους εκπροσώπους του Τύπου. Και δεν ήταν ούτε μια εύκολη διαδικασία, ούτε μια διαδικασία που πέρασε, ή έγινε ένας διάλογος κωφών.Έγινε μια διαδικασία που κατατέθηκαν και ελήφθησαν υπόψη όλες οι προτάσεις, όλες οι απόψεις. Η πλειοψηφία της κοινωνίας και της τοπικής κοινωνίας και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και της Κρήτης, ήταν υπέρ του να γίνει το αεροδρόμιο εδώ και έτσι προχωρήσαμε.

Προχωρήσαμε με βελτίωση των όρων του διαγωνισμού σε πολύ άσχημους καιρούς σε πολύ άσχημες εποχές, μέσα στην κρίση. Οι σύμβουλοι που υπήρχαν στο Υπουργείο είναι εδώ στην αίθουσα, πολλές φορές διαφώνησαν και με τις αλλαγές που έγιναν στο διαγωνισμό υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Οι πιέσεις ήταν πολύ μεγάλες για να ακυρωθεί ή να αναβληθεί για μια ακόμη φορά ο διαγωνισμός. Προχωρήσαμε, φτάσαμε στο σήμερα. Ο Δήμαρχος είπε τα θετικά είπε αυτά που προβλέπονται στη σύμβαση, αυτά που αποτελούν καινοτομίες αν θέλετε για αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Θέλω να ξεχωρίσω μερικά σημεία από αυτά και δε θα αναφερθώ στα στοιχεία της διαγωνιστικής διαδικασίας,όπως στην πρωτοτυπία για τον ανεξάρτητο μηχανικό. Θα αναφερθώ κυρίως στο ότι υπερδιπλασιάσαμε τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία καθ' όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.Το 2% του τζίρου είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό που θα έρθει ως ανταποδοτικά οφέλη και για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας και για τους όμορους Δήμους. Υπολογίζεται περίπου στα 184 εκατομμύρια. Η γνώμη μου είναι, ότι θα είναι και παραπάνω. Αν οι σύμβουλοι που είναι στην αίθουσα, θεωρούν ότι λέω κάποια ανακρίβεια να σηκωθούν να τη πουν, ή ο Περιφερειάρχης. Όταν ξεκινήσαμε, οι προβλέψεις για το υπάρχον αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, ήταν, ότι δε θα ξεπεράσει και δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια επιβάτες. Εκεί, προβλέψαμε ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Δημόσιο πάνω από αυτή την επιβατική κίνηση. Πέρσι φτάσαμε τα 8,5 εκατομμύρια επιβάτες στο υπάρχον αεροδρόμιο από ό,τι με ενημέρωσε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ο κ. Κώστας Λιντζεράκος και εκτιμώ, ότι το υπάρχον αεροδρόμιο μπορεί να σηκώσει άλλο 1 εκατομμύριο.Είναι προφανέςλοιπόν,ότι δε μπορεί,ό, τι λύση και να βρούμε,αυτό το αεροδρόμιο που υπάρχει τώρα, δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας μας, να στηρίξει την επιβατική και την εμπορευματική κίνηση, όπως επίσης και ένα σύγχρονο αεροπορικό κέντρο για τις ανάγκες της Κρήτης, αλλά και το ρόλο που θέλουμε να παίξουμε στις αερομεταφορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θέλω να πω ότι είμαι περήφανος που προχωρήσαμε αυτό το έργο και προβλέψαμε μέσα στην ίδια σύμβαση να υπάρχει η πρόβλεψη για τις οδικές συνδέσεις του αεροδρομίου, να μην ακολουθήσουμε το κακό παράδειγμα του αεροδρομίου της Σητείας και άλλων υποδομών. Άρα προβλέπονται 18 χλμ. με προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου για τη σύνδεση του αεροδρομίου με το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και 6 χλμ. αν θυμάμαι καλά σύνδεση με την Νότια Κρήτη.Γεγονός, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και της όμορης Περιφερειακής Ενότητας του Λασιθίου.Θέλω να πω, ότι είμαστε επίσης περήφανοι γιατί προβλέψαμε εκτός από τις πάγιες περιβαλλοντικές προβλέψεις, που θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρχουν, να υπάρχει Αρχιτεκτονική Επιτροπή που θα σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά και την αρχιτεκτονική της Κρήτης. Δεν θα έχουμε ένα αεροδρόμιο όπως άλλα που έχουν γίνει, καθώς προβλέψαμε να υπάρχει ένα κτήριο που θα είναι εκθεσιακό κέντρο, χώρος προβολής των κρητικών εταιρειών και των κρητικών προϊόντων. Κι αυτό Δήμαρχε είναι δέσμευση δική μας, ότι θα ξεκινήσει μαζί με τα υπόλοιπα έργα του αεροδρομίου.Έχουν προτεραιότητα και για τη φάση κατασκευής αλλά και στη συνέχεια για τη λειτουργία οι πολίτες, οι εργαζόμενοι από την περιοχή από το Δήμο και τους όμορους Δήμους και από την Κρήτη. Άλλωστε η Κρήτη έχει το τεχνικό δυναμικό, έχει το στελεχιακό δυναμικό για την συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευών αλλά και της λειτουργίας στη συνέχεια. Είναι προφανές για όλους μας, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είναι μια από τις κύριες ασχολίες τους και χάνουν αυτή τη στιγμή τα χωράφια τους, θα ήθελα να πω, ότι πρέπει να βρούμε λύσεις για να αντικαταστήσουμε αυτή την πρωτογενή παραγωγή που σήμερα θα δοθεί για να γίνει αεροδρόμιο. Και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς είμαστε ανοιχτοί για να την υπηρετήσουμε.Έχουμε κάνει συζητήσεις και με το Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη και θα κάνουμε και στη συνέχεια με τους πολίτες. Όπως θα κάνουμε συζήτηση στη συνέχεια και με τους ανθρώπους που διαφωνούν και είναι έξω από την αίθουσα, για να δοθούν αν μη τι άλλο οι διασφαλίσεις, ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν είναι αυτές που ανησυχούν τόσο πολύ.Οι επιπτώσεις όμως στο περιβάλλον δίπλα στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας είναι πολύ περισσότερες απ' ό,τι σ' αυτή την περιοχή. Κι εκεί θα συμφωνήσω, το έχουμε πει πολλές φορές, ότι ο τρόπος που πρέπει ν' αξιοποιηθεί το υπάρχον αεροδρόμιο πρέπει να είναι τέτοιος, που να δίνει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στην πόλη του Ηρακλείου, στο αστικό κέντρο του Ηρακλείου και στην κοινωνία της Κρήτης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι δηλαδή, όταν τελειώσει το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ν' αξιοποιηθεί το υπάρχον αεροδρόμιο.

Η Κρήτη, το έχω ξαναπεί, είναι μια αδικημένη περιοχή όσον αφορά τις υποδομές. Ό,τι έχει κάνει, το έχει κάνει στηριγμένη στα δικά της πόδια. Θεωρώ ότι τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες ξεκινούν, καλύπτουν αυτό το κενό, αυτή την αδικία που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Για μένα προσωπικά, για τον Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, για τον Περιφερειάρχη, για το Δήμαρχο, πιστεύω όμως και για όλο το πολιτικό σύστημα, για όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά, για όλο τον πολιτικό κόσμο που υπηρετούν σε δημόσιες θέσεις, είτε έχουμε υπηρετήσει στο Υπουργείο Μεταφορών, είτε είναι Βουλευτές σε όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου, δεν υπάρχουν καλύτερες στιγμές από αυτές που αποδεικνύουν ότι οι προσδοκίες των πολιτών πραγματοποιούνται.

Και αυτή είναι μια τέτοια στιγμή, η επόμενη φάση θα είναι η στιγμή που θα εγκαινιαστεί αυτό το αεροδρόμιο. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες του ελληνικού τεχνικού κόσμου με τον αγώνα που δόθηκε για να ολοκληρωθούν οι αυτοκινητόδρομοι είμαι βέβαιος, παρ' ότι το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι πέντε χρόνια, ότι μπορείτε να το κάνετε σε λιγότερο από τέσσερα. Και είμαι βέβαιος επίσης, -δεν πειράζει κ. Μιχάλη (σ.σ κ. Μιχάλης Γουρζής αντιπρόεδρος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) , μια ζωή τρέχεις, θα τρέξεις μια φορά ακόμη-, γιατί είναι ανάγκη για την Κρήτη αυτή τη στιγμή,να ξεκινήσουν πάρα πολύ γρήγορα, οι πρόδρομες εργασίες και τα έργα οδοποιίας, προκειμένου και ένα κενό που υπάρχει στην ανεργία της περιοχής να καλυφθεί αλλά και να εξυπηρετούν τα οδικά δίκτυα όχι μόνο τις ανάγκες του έργου, αλλά και τις ανάγκες της περιοχής. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε.
Κύριε Γουρζή, αν θέλετε, επειδή είπατε πριν ότι το αεροδρόμιο δεν είναι μόνο δικό σας, είναι και δικό μας, πέρα από τα ποσοστά που προβλέπονται στη σύμβαση, προφανώς είναι έτσι, αλλά για να το αισθανθούν και οι πολίτες ότι αυτό το έργο είναι δικό τους, πρέπει να δεσμευτείτε κι εσείς όπως θα δεσμευτούμε κι εμείς εδώ για άλλα πράγματα, ότι το επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσει ο δρόμος. Θέλω επίσης να πω, ότι ο Δήμαρχος, Ζαχαρίας Καλογεράκης έχει δώσει μεγάλες μάχες και μεγάλη προσπάθεια, μεγάλο κόπο για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Θέλω να το καταθέσω. Όπως και τη στήριξη και από τον Περιφερειάρχη, από τον οποίο με πολύ μεγάλη χαρά άκουσα την αυτοκριτική του, ότι διαφωνούμε αλλά και δικαιώνομαι, για να φτάσουμε εδώ σήμερα. Θα ήθελα να πω επίσης, ότι και ευρύτερα κι από άλλες πολιτικές δυνάμεις, από τη Νέα Δημοκρατία, από το ΚΙΝΑΛ στηρίχθηκε αυτό το έργο, με επιμέρους διαφωνίες, με γκρίνιες κτλ., στηρίχθηκε και φτάσαμε στο σήμερα.

Θέλω να δεσμευτώ λοιπόν, ότι ο Δήμαρχος ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας θα είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του αεροδρομίου. Θα προταθεί από τον Υπουργό Υποδομών, όχι γιατί είναι μόνο ο Ζαχαρίας Καλογεράκης που έχει συμβάλλει τόσο πολύ, αλλά γιατί πρέπει ο Δήμαρχος τουΜινώαΠεδιάδας, να είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Όπως επίσης είναι δέσμευση της κυβέρνησης, η χωροταξική μελέτη. Να γίνει το τοπικό χωρικό σχέδιο ώστε και η περιοχή και η πρωτογενής παραγωγή να προστατευθεί. Αλλά και η ανάπτυξη που θα έρθει στην περιοχή, να μην είναι μια άναρχη ανάπτυξη σαν κι αυτή που ζούμε όταν έχουμε ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής,με τις δράσεις που αναπτύσσονται γύρω-γύρω άναρχα, είτε είναι αεροδρόμιο είτε λιμάνι. Θέλω να πω, ότι είναι κατανοητές οι αντιδράσεις ακόμη και συμφερόντων, συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν δραστηριοποιηθεί μέχρι σήμερα στο παλιό αεροδρόμιο. Ωστόσο, θέλω να το πω αυτό, είναι άλλος σεβασμός στους ανθρώπους που είναι απ' έξω και διαμαρτύρονται γιατί πιστεύουν, -είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε μαζί τους- και έχουν ανησυχίες για το περιβάλλον, και είναι άλλο αυτοί που υποδαυλίζουν, για δικά τους συμφέροντα στο παλιό αεροδρόμιο. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Το ένα το σεβόμαστε, το άλλο θα μας επιτρέψουν να μη το σεβαστούμε.

Θα ήθελα να δώσουμε το επόμενο ραντεβού μας, όχι στα εγκαίνια του δρόμου της Μεσσαράς, που κι εκεί θα βρεθούμε όλοι μαζί, αλλά στην υπογραφή των συμβάσεων του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.Σύντομα θ' ανακοινωθούν και οι λίστες, θα βρεθούμε πάλι μαζί, όπως και στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

Και να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά και με πίστη σ' αυτό που σας λέω, ότι τα έργα, οι δημόσιες Υποδομές, δεν ανήκουν σε κανέναν Υπουργό, Περιφερειάρχη, Κυβέρνηση ή Δήμαρχο. Ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει και τα χρησιμοποιεί. Και εμείς, κρινόμαστε από τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα να υλοποιούμε αυτές τις υποδομές, στην υπηρεσία αυτού του λαού
Θέλω να πω και δυο λόγια, για την εταιρεία που ανήκει στην Κοινοπραξία και είναι από την Ινδία. Να πω ότι η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα με 1,5 δισεκατομμύριο πολίτες. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό το έργο θα τονώσει ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Είναι μεγάλη δύναμη. Η χώρα μας πρέπει να κοιτάει και προς ανατολάς, όχι μόνο δυτικά για μεγάλες συνεργασίες που πρέπει να έχει. Ο πολιτισμός του ινδικού λαού είναι ιδιαίτερος. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Έλληνες. Τους καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά και ευχόμαστε να συνεχίσουν την προσπάθεια και τις επενδύσεις στη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

This press release was sourced from Greek Ministry of Infrastructure on 21-Feb-2019.