Loading

NTP: Kraftig satsing på luftfarten

Direct News Source

12-Apr-2013 Avinor planlegger å utvide kapasiteten i lufthavnnettet for å møte forventet trafikkvekst. Tiltakene vil sikre et godt flyrutetilbud i hele landet, sier samferdselsminister Marit Arnstad.

Luftfartens infrastruktur er i hovedsak selvfinansierende og inngår ikke i de økonomiske rammene i Nasjonal transportplan. Som aksjeselskap er det styret i Avinor som har ansvaret for prioriteringen av midler til drift, vedlikehold og investeringer. Staten har det overordnede ansvaret for luftfartsinfrastrukturen gjennom eierskapet i Avinor AS.

Samferdselsdepartementet arbeider nå med en stortingsmelding om virksomheten i Avinor, og regjeringen vil der komme tilbake med nærmere avklaringer av Avinors rammebetingelser. Avinors gjeldende investeringsplan legger opp til investeringer for til sammen 37 milliarder kroner.

Investeringsnivået må løpende tilpasses selskapets finansielle handlingsrom.

Et desentralisert lufthavnnett opprettholdes

Regjeringen vil i neste tiårsperiode opprettholde og videreutvikle et desentralisert lufthavnnett. Ordningen med samfinansiering internt i Avinor skal videreføres, det vil si at bedriftsøkonomisk lønnsomme lufthavner finansierer ulønnsomme lufthavner. Samtidig skal ordningen med statlig kjøp av regionale flyrutetjenester videreføres for å sikre et godt flyrutetilbud i hele landet.

- Spredt bosetting, lange avstander og vanskelig topografi gjør at luftfarten er spesielt viktig i Norge. Et godt, sikkert og effektivt flytilbud er viktig for bosetting, sysselsetting og næringsutvikling både i distrikts-Norge og i sentrale strøk, sier samferdselsministeren.

Avinors planlagte investeringer i perioden 2014 - 2023

Prioriteringen av de enkelte investeringene foretas av Avinors styre. Investeringsnivået må løpende tilpasses selskapets finansielle handlingsrom.

• Oslo lufthavn, Gardermoen - Ny terminal 2: Første fase av terminalutbyggingen skal være ferdig i 2017. Første del av fase 2, som først må avklares med Samferdselsdepartementet, er planlagt ferdigstilt i 2019.

Bergen lufthavn, Flesland - Ny terminal 3 er planlagt ferdigstilt i 2016.

Trondheim lufthavn, Værnes: Ulike kapasitetsutbygginger er planlagt fram mot 2020.

Stavanger lufthavn, Sola: Ulike kapasitetsutbygginger er planlagt fram mot 2020.

Tromsø lufthavn, Langnes: En utvidelse av terminalen er planlagt i 2019-2021.

Kristiansand lufthavn, Kjevik: En utvidelse av dagens utenlandsterminal er planlagt ferdigstilt i 2016.

• Ålesund lufthavn, Vigra: En utvidelse av avhangshallen er planlagt i 2023.

Kristiansund lufthavn, Kvernberget: Tiltak på terminalsiden er planlagt i første fireårsperiode.

• En forlengelse av rullebanen ved Kirkenes lufthavn, Høybuktmoen, planlegges i slutten av planperioden.

Avinor planlegger en utvidelse av rullebanen ved Sandnessjøen lufthavn, Stokka, og Stokmarknes lufthavn, Skagen, i 2014.

Forslag om nye lufthavner

Finansiering av en eventuell ny lufthavn på Helgeland må ses i sammenheng med avklaringer av Avinors rammebetingelser i den kommende stortingsmeldingen om virksomheten i Avinor. En bredere vurdering av regionale konsekvenser ved en eventuell endring av lufthavnstrukturen vil være en del av det videre planleggingsarbeidet.

Det er behov for ytterligere utredninger for å avklare mulighetene for fremtidig lufthavnløsning ved Hammerfest og i Lofoten.

For Bodø lufthavn skal det i planperioden startes en prosess for å få på plass en langsiktig løsning for sivil luftfart.

Lufthavner utenfor Avinor

Samferdselsdepartementet vil videreføre tilskuddet til flygeinformasjonstjenesten (AFIS) til lufthavnene med ruteflyging utenfor Avinor.
Departementet vil opprettholde driftsstøtten til Stord lufthamn, Sørstokken.

Lokalisering av ny kampflybase på Ørland vil gi et økt transportbehov. For å sikre videre sivil lufthavndrift tar Samferdselsdepartementet sikte på å inngå en driftsavtale med Ørland kommune innenfor en ramme på tre millioner kroner per år.

Samleside om Nasjonal transportplan 2014-2023 med flere pressemeldinger, grafikk og mer informasjon