Loading

Air Serbia: Uzlet nacionalnog avioprevoznika - osvit novog dana za Srbiju

Direct News Source

25-Oct-2013 Za Srbiju je danas osvanuo novi dan, uzletom revitalizovane nacionalne aviokompanije, sa novim vazduhoplovima, novim destinacijama i novim partnerstvima, na putu Er Srbije ka njenom cilju da postane vodeći avioprevoznik u regionu.

Er Srbiju je zvanično predstavio prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, na skupu kojem su prisustvovali visoki zvaničnici Vlade i druge uvažene zvanice, nacionalni i međunarodni mediji i zaposleni u ovom avioprevozniku.

Vučić je danas predstavio prvi Erbas A319 u novim bojama Er Srbije: crvenoj, plavoj i beloj, koji ponosno nosi novi logo, zasnovan na stilizovanom nacionalnom grbu Srbije koji je dizajnirala studentkinja iz Srbije, Tamara Maksimović.

Pokretanje ovog brenda pozdravio je generalni direktor Er Srbije, rečima da je to "dobra vest za putnike, dobra vest za poslovanje i dobra vest za Srbiju". Dane Kondić je izjavio da će nova investicija u Er Srbiju kao rezultat imati komercijalno preduzeće okrenuto ka svojim klijentima, koje će u zemlju privući trgovinu i turizam.

Od 26. oktobra 2013. godine, Er Srbija će uspostaviti nove letove sa svog matičnog aerodroma, beogradskog međunarodnog aerodroma Nikola Tesla ka Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok će letovi ka Banjaluci (Bosna i Hercegovina), Bukureštu (Rumunija), Ljubljani (Slovenija) i Pragu (Češka) biti realizovani do kraja 2013. godine. Ovi novi letovi dopunjavaju 29 destinacija ka kojima su već postojali letovi ove aviokompanije u okviru letnjeg rasporeda letenja za 2013. godinu.

Er Srbija takođe planira da otvori još sedam novih trasa, između januara i aprila 2014. godine, uz promene u rasporedu postojećih letova kako bi se optimizovale veze preko čvorišta u Beogradu. Do juna 2014. godine, učestalost i kapacitet letova će se udvostručiti, uz letove do destinacija u 43 zemlje, sa 73.000 mesta za putnike na više od 670 letova nedeljno.

Na lizing je uzeto osam Erbas A319 aviona, kao prvi korak dvofazne strategije modernizacije flote, koja će Er Srbiji doneti jednu od najmodernijih i najefikasnijih flota u regionu. Prvi od ovih A319 aviona, koji je danas predstavljen, ima novu konfiguraciju sa dve klase, sa osam sedišta u "biznis" klasi i 120 u ekonomskoj klasi. U naredna dva meseca, u službu će biti pušteno još pet Erbas A319 aviona, a u 2014. godini još četiri.

Kao član alijanse Etihad Ervejza, koja danas obuhvata još pet aviokompanija (Erberlin, Er Sejšels, Er Lingus, Virdžin Australija i Džet Ervejz*, za koji se čeka odobrenje regulatora), Er Srbija će biti u stanju da ostvari dodatne prednosti, kako u prihodima tako i u troškovima, uključujući nove mogućnosti za realizaciju zajedničkih letova, zajedničke nabavke i zajedničku obuku i usavršavanje zaposlenih.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je izjavio: "Otvaranje Er Srbije označava važan novi početak za avioindustriju u našoj zemlji".

"Snažna i uspešna aviokompanija je od vitalnog značaja za budući ekonomski razvoj i rast Srbije. Er Srbija će doneti milione dolara godišnje našoj ekonomiji."

"Uspeli smo da privučemo spoljne investicije, uz našu posvećenost, kao Vlade Srbije, kako bismo ovu aviokompaniju ponovo izgradili i učinili je zaista posebnom. Dovodimo najnaprednije tehničke veštine, poslovna znanja i stručnost kako bismo osigurali da će se Er Srbija razviti u uspešnog avioprevoznika".

"Naš novi partner, Etihad Ervejz, je aviokompanija koja je porasla brže nego bilo koja druga nacionalna aviokompanija koja nudi sve vrste avioprevoza u poslednjoj deceniji. Ipak, nikada nije izgubila iz vida svoje komercijalne zadatke, utrostručujući svoj profit prošle godine. Mi se već radujemo što će takva disciplina biti primenjena i na našeg nacionalnog avioprevoznika".

Prvi let Er Srbije, sa njenim novim bojama, iz Beograda za Abu Dabi, zakazan je za sutra (26. oktobra).

Gospodin Vučić je rekao da je program dovođenja ovog preduzeća na njegovu pravu veličinu, koji je pokrenula Vlada, bio važan korak u izgradnji snažnog avioprevoznika.

"Morali smo da uvedemo kratkoročne mere, kako bi poslovanje ove kompanije bilo postavljeno na zdravije osnove. Sada, sa novim ulaganjima i snažnim poslovnim partnerom, možemo biti uvereni u pozitivnu budućnost."

"Dugoročno, Er Srbija će doneti uzbudljive mogućnosti zapošljavanja za mnogo mladih Srba, punih entuzijazma, sa novim veštinama i talentima, koji će novu aviokompaniju povesti napred i doprineti ojačanju naše privrede", rekao je g. Vučić.

Avioprevoznik je već održao dane odabira kandidata za novo kabinsko osoblje, koji su privukli više od 600 kandidata u Beogradu, početkom oktobra.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, pozdravio je otvaranje novog avioprevoznika.

"Nova Er Srbija je dobra vest za putnike, jer se povećava izbor destinacija u mreži, kako regionalno, tako i širom planete. Dobra je vest i za poslovanje, sa novim ulaganjima i strogo komercijalnim zadacima koji će obezbediti dugoročnu budućnost aviokompanije. A dobra je vest i za ekonomiju Srbije, jer će pomoći razvoj turizma i trgovine u dužem roku", rekao je on.

On je izjavio da se već radi na primeni promena kojima bi se unapredio rad ovog avioprevoznika.

"Uvešćemo neke promene, kako bi sve što radimo bilo usmereno ka gostima", rekao je g. Kondić.

"To znači bolje vazduhoplove i tim koji je posvećen gostoprimstvu. To takođe znači mrežu koja ljude vodi tamo gde žele da idu, sa jednostavnim povezivanjem letova."

"Iako smo mi u potpunosti posvećeni zadržavanju i očuvanju našeg srpskog nacionalnog nasleđa, sve ostalo mora da se preispita, kako bi nastao nacionalni avioprevoznik koji je bezbedan, efikasan, pouzdan i koji donosi upravo ono što naši gosti žele."

"Veoma sam uzbuđen zbog mogućnosti i izazova koje predstavlja ovaj zadatak, i unapred se radujem što ću raditi na izgradnji prosperitetne budućnosti Er Srbije," izjavio je on.

G. Kondić je takođe iskazao zadovoljstvo pozitivnim mogućnostima za razvoj teretnog aviotransporta u Beogradu "Sa boljom mrežom destinacija i boljim povezivanjem letova sa međunarodnim partnerima, ovo može da postane regionalno čvorište za vazdušni teretni saobraćaj", rekao je on.

Uz članove Vlade i mnoge druge domaće i strane visoke zvanice, događaju otvaranja Er Srbije prisustvovali su i članovi uprave manjinskog vlasnika i partnera Er Srbije, Etihad Ervejza.

Etihad Airways, nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, će učiniti dostupnim kredit od 40 miliona američkih dolara, koji će biti pretvoren u 49 odsto vlasničkog udela u Januaru 2014, nakon regulatornih odobrenja. Jednaka injekcija kapitala doći će od strane Vlade Srbije.

Etihad Airways i Vlada Srbije će svaka omogućiti deoničarsku pozajmicu u iznosu do 60 miliona američkih dolara, kako bi se zadovoljile potrebe za operativnim kapitalom i podržao razvoj mreže Air Serbia.

Predsednik i generalni direktor Etihad Ervejza, Džejms Hogan, je rekao: "Mi tražimo partnere koji dele našu viziju najbolje usluge u svojoj klasi, koji žele da rade sa komercijalnim mandatom i da u svoje nacionalne ekonomije dovedu trgovinu i turizam."

"Tim u Er Srbiji je profesionalan, pun entuzijazma i posvećen. Sa pravilno usmerenom pažnjom i radeći zajedno sa Etihadom i našim brojnim snažnim partnerima, smatramo da Er Srbija može postati sila na koju će morati da se računa u ovom regionu".